2015. augusztus 26., szerda

Morvaország

Morvaország viszonylag közel van hozzánk, de mégis kimaradt eddig az autós hosszú hétvégékből. Az augusztus 20-ai 4 napban pótoltuk ezt a hiányosságot. Rengeteg látnivalót rejt Csehországnak ez a része (is). Szinte minden szomszéd faluban van egy vár vagy kastély. Szerencsésebbek voltak a történelemben mi az tény, de persze áldoznak is ezekre a látnivalókra.
Utazás: M1 Rajka - Pozsony - Brno-nál jobbra Ostrava felé a cseh 1-es autópályára, majd 46-os autóút. 400 km / 4 h. 


Szállásunk: Olmütz / Alamóc / Olomouc-ban volt, nagyon szuper helyen van ez a szállás (Hotel / Restaurant V Ráji http://www.hotelvraji.cz/), pár perc a belvárosi rész, 350 m egy sörfőzde (és egyben sörfürdő), saját parkolóház, új épület, remek reggeli, szép szobák, kedves angolul jól beszélő személyzet.
 

Látnivalók


Olmütz


Néhány a neten megtalálható info a város fő látnivalóiról.
Olomouc főtere a szabálytalan alakú Horní Námӗsti közepén tornyosul a város büszkesége és jelképe a gigantikus, 35 m magas barokk Szentháromság-oszlop. Az 1716 és 1754 között épült, állítólag Közép-Európa legnagyobb barokk szoborcsoportja az UNESCO Világörökség része. A tizenkét apostol és néhány más szent aranyozott rézszobra díszíti, a talapzatába még egy kis kápolna is befért.


A tér közepén az 1378-ban, gótikus stílusban épült városháza impozáns épülete áll reneszánsz loggiájával, kapuzatával. Homlokzata ma a barokk és neogótikus elemek ötvözete. Legnépszerűbb látnivalója a magas tornyának oldalában lévő csillagászati óra, az Orloj, mely a híres prágai óra mintájára készült. A második világháborúban elpusztult figuráit az 1950-es években szocialista realista stílusban alkották újra, így már nem apostolok és szentek, hanem proletárok és parasztok masíroznak óránként körbe-körbe. 




A téren még két szép barokk kutat találunk a Herkules- és a Caesar-kutat, az utóbbi Olomouc legnagyobb kútja.

A város másik nagy tere az Alsó tér, a Dolní Námӗsti, melynek közepén egy barokk Mária-oszlop áll, és két barokk kori kutat, a Neptun és a Jupiter-kutat találjuk még itt az üzletekkel és éttermekkel szegélyezett enyhén lejtő, hangulatos, macskaköves téren. 


A Dolní Námӗsti-től a Panská ulicán érünk a Žerotinovo Námӗsti-re, ahol két barokk szakrális épület is fogad minket, a kívülről szerény, de belül barokk tobzódású Szent Mihály-templom és a Jan Sarkander-kápolna pici, kerek épülete.

A Václavské Námӗsti a város bölcsőjének színhelye, itt volt 1000 évvel ezelőtt az olmützi vár, melynek alapjait láthatjuk a templom melletti káptalanházban lévő múzeumban. 

Az Arcidiecézni muzeum érdekes, modern, jól felépített kiállítása végigkalauzolja a látogatót a város ezeréves történelmén.

Az érseki székesegyház eredetileg román stílusban épült a XII. század elején, azonban számtalanszor átépítették az éppen divatos stílusnak megfelelően, mai formája és 100 m magas tornya nagyrészt az utolsó, neogótikus átépítés eredménye. A templom belsejében a falak és az oszlopok a román stílusnak megfelelően vannak festve, a hajó tágas és világos, legértékesebb része a gótikus Szent János-kápolna. Érdemes lenézni a kriptába is.


A folyóparton található egy szép fehér kastély (az egyik templom és a városháza tornyába is fel lehet menni onnan láttuk), oda is ki lehet sétálni - ez egyébként egy kórház, furcsa is volt hogy nincs rajta egy prospektuson se. 





A Morva partján is találunk egy-két kisebb kocsmát, de itt nagy élet nincs, inkább sportolásra használják a helyik, egy-két kocsmánál éppen grillpartykat tartottak a helyiek.

A városnézést akár több napra is szét lehet osztani, mert ugyan kisvárosról beszélünk, de minden belvárosi utca nagyon szép. A sétálgatás közben be lehet ülni a jobbnál jobb sörözőkbe és kortyolni pár finom (és olcsó) cseh sört. Az árszínvonal nem a prágai - egy sör 25-33 között mozog (280-370 Ft), főételek is nagyon olcsók. Egy jó előétel is 45-50 czk pl. egy megszokott Utopenec (pácolt szafaládé = vizihulla), Nakladny Hermelin (pácolt camambert) vagy a helyi specialitás a kvargli (pácolt vagy normál kivitelben). 


Éjszaka is nagyon szép a város főtere.


Aki kiváncsi a kvargli eredetére itt olvashat róla: http://nemcsakpraga.blogspot.hu/2014/02/kvargli-sztori-avagy-losticei-olomouci.html


A várostól 5 km-re található egy nagyon szép bazilika Sv. Kopecekben:
 http://tourism.olomouc.eu/sights/cathedrals-churches-and-chapels/minor-basilica/hu
(és ugyanebben a városban van még egy sörfőzde is:) 

 


Több sörfőzde is van, ahol saját sört csapolnak - általában közvetlenül a tartályból:
  • St Wenceslas Brewery: Marianska utca (szállásunktól 350 m). Nagyon finomak az ételek is (Utopenec, konfitált kacsa). A búzasörük nekem túl édes, de a többi finom.
  • Moritz: saját sör közvetlenül a tartályból (az út alatt átvezetve a kerthelyiségbe), nagyon finom és kiadós ételek.
  • Chomotuv: 5 km a várostól. A legjobb búzasör, 300 g-os steak 140 czk. Ale típusú sörök is vannak.
Chomotuv búzasör


Ezen kívűl akad még amit nem próbáltunk:

 

Bouzov

 
A Teuton Lovagrend romantikus várkastélya: kifogástalan állapotban, büszkén a kis település fölé magasodó romantikus várkastély a környék erdős-mezős vidékének messziről jól látható, meghatározó épületegyüttese. Sorolhatnánk a híres filmeket, (Fantaghiro hercegnő, Napola, stb.) melyeknek helyszínéül szolgált a Közép-Morvaországban található Bouzov vára, mely Csehország egyik leglátogatottabb erődítményeként turisták százezreit vonzza esztendőről-esztendőre. 

 
35 km-re van Olmütztől - de a csehek szeretnek sok-sok utat lezárni, így a navigáció tartogat kihívásokat.
 
Többféle vezetés van (csak cseh nyelven), de megéri bemenni - tényleg kifogástalan állapotban maradt meg (mint nagyon sok másik váruk). Mi az egy órás túrára mentünk, amit a végén egy közeli főzde - Litovel - sörével öblítettünk le. A vezetéshez kapunk angol nyelvű szöveget ha kérünk.
 
Bouzovon kívűl még jó pár van a környéken amit meg lehet tekinteni (Usov, Perstejn, stb.:http://tourism.olomouc.eu/sights/olomouc-region/hu)
Némelyik távolabb van, de a többség már nem olyan látványos mint Bouzov.
A Morva karsztvidék sincs messze akit érdekelnek a barlangok érdemes megnézni (lásd korábbi Cseh bejegyzésem).

 
Lednice / Valtice
 
A Lichtenstein-ek két egymástól 10 km-re lévő pazar kastélya (nyári-téli) található itt. A Lednicei a nagyobb komplexum, sokféle tárlatvezetéssel, túrával (csak csehül, de magyar szöveg van). Engem Hlubokára emlékeztetett, csak sárga kivitelben. Van ragadozó madár bemutató, botanikus kert, hatalmas angolpark, minaret, tó stb. Természetesen UNESCO világörökség része ez is.

Lednice
 
A kastélyokat a cseh-osztrák határon találjuk - szóval Pozsony felé hazafelé útban van mind Prágából, mind Olmützből.
 
A lednicei birtokot 1249-ben szerezte meg a Liechtenstein család, a XIII. században a határszélen emelt, erősségnek szánt, gótikus várat a XVI. században reneszánsz stílusban építették át, majd a família nyári rezidenciájaként a XVI. századtól már barokk stílusjegyeket ölt.  
 
Neves építészek sora – Martinelli, Ospel, Erlach – tevékenykednek itt, ez utóbbi nevéhez fűződik a keleti szárny mellett található lovaglóiskola épülete is. Az 1600-as évek végén barokkizált kastélyt végül lebontották és a helyén 1846-58 között a kor divatjának megfelelően egy angol stílusú neogótikus épületcsodát emeltek.
 
Neogótikus formáját a XIX. században Georg Wingelmüller terveinek köszönheti, a szép kastély napjainkban is ezt az arcát mutatja. A birtokos Liechtenstein család Csehország egyik legnagyobb hatalmú, leggazdagabb főnemesi famíliája volt, fénykorukban, a XVII. században csak Cseh- és Morvaországban nem kevesebb, mint 99 birtokkal rendelkeztek. Egészen a II. világháború végéig Lednice is a család birtokában volt, akkor államosították ezt a kastélyt is, a Liechtensteinek pedig beszorultak a máig tulajdonukban lévő alpesi birtokukra, a Liechtensteini Nagyhercegségbe.  
 
Mi az I-es (alap) túrán vettünk részt, majd átmentünk Valticébe, ami még egy ugyanekkora kastély -hihetetlen hogy mennyi van Csehországban. De ezt már csak kívűlről tekintettük meg. A környék egyébként bortermelő, szóval ha sörivásban megfáradt gyomrunkat kis savval akarjuk kényeztetni akkor jó helyen járunk.

Ez a két kastély akár egy Prágai látogatás mellé is beilleszthető.



Szóval Morvaország megér egy (sör)túrát.

2 megjegyzés:

  1. Ha csak a fotókat nézem, lehetne ez sok másik ország keveréke is és bevallom őszintén, sok eldugott helyről tudok a világban, de most hirtelenjében, térkép nélkül nem tudom hova tenni Morvaországot. ;-)

    VálaszTörlés
  2. Szia, Dél-Kelet Csehorszag :). Nagy kedvencem (Cesky Krumlov) azert meg vezet látnivalókban, de egy hosszu hetvegere kivalo helyszin ez is.

    VálaszTörlés